הכלב משתעל ונשמע כאילו "נתקע לו משהו בגרון"? סביר להניח שהוא סובל משעלת המכלאות.
מהי שעלת מכלאות?
שעלת המכלאות הינה מחלה מאוד מדבקת של דרכי הנשימה העליונות (קנה הנשימה והסימפונות). הכלבים לרוב נדבקים בה בעת שהם שוהים במקומות צפופים (כגון מכלאות, פנסיונים וכו') או כאשר הם באים במגע קרוב עם כלב נגוע, אפילו בגינת הכלבים.
המחלה מתבטאת בשיעול חזק וטורדני, אשר לרוב נשמע כאילו הכלב מנסה להוציא עצם שתקועה לו בגרון. לעיתים השיעול מלווה בפליטה של מעט ליחה. השיעול לרוב מתעורר מכל מגע קל באזור הצוואר ובעת פעילות גופנית או התרגשות.
במרבית המקרים הכלבים מרגישים טוב, למעט השיעול.
עם זאת, ישנם מקרים בהם השיעול החזק מעורר הקאות ולעיתים המחלה אף מחמירה מעבר לקנה הנשימה ומתפתחת דלקת ריאות. במקרה זה לרוב הכלב יראה חולה וכמובן יידרש טיפול אנטיביוטי.
כיצד ניתן לאבחן את המחלה ואת מידת חומרתה?
ככלל, בכל מקרה שבו הכלב משתעל, מומלץ להביאו לבדיקה במרפאה.
האבחון במקרה זה נעשה על סמך ההיסטוריה (האם הכלב שהה לאחרונה בפנסיון, למשל) ובהתאם לממצאי הבדיקה הפיסיקלית במרפאה. בבדיקה נוכל לקבוע את חומרת המחלה (האם כבר יש מעורבות של הריאות) ובהתאם לקבוע את הטיפול המתאים.
מהו הטיפול המומלץ?
במידה ועלה חשש להתפתחות של דלקת ריאות או במקרים בהם הכלב נראה חולה, יש צורך בטיפול אנטיביוטי.
עם זאת, ברוב המקרים המחלה אינה קשה ואינה דורשת אנטיביוטיקה. למעשה המחלה אף חולפת מעצמה תוך מספר שבועות.
במקרים בהם השיעול מאוד תכוף וחזק ואף מפריע לכלב לישון בלילה, קיימת גם אפשרות להשתמש במדכאי שיעול בצורה זהירה, רק בהתאם להנחיית הוטרינר המטפל.
בעיקר יש לשים דגש על מעבר לרתמת חזה על מנת שלא להפעיל לחץ על קנה הנשימה בטיולים ולהימנע ממאמץ גופני והתרגשות יתרה, בכדי לצמצם את הגירוי לשיעול.
אחד מהכלבים שלי חלה, האם יש סיכוי להדבקה של הכלב השני?
כן! כאמור, המחלה מאוד מדבקת. לרוע המזל, גם לאחר ההחלמה, כלבים שחלו נשארים מדבקים לתקופה של כ-8 שבועות (!) ולכן מומלץ מאוד לבודד כלבים חולים – לטייל איתם רק עם רצועה, לא לאפשר להם להתקרב לכלבים אחרים ולא להכניסם לגינות כלבים.
כיצד ניתן למנוע את ההדבקות במחלה?
למזלנו, קיים חיסון כנגד שעלת המכלאות, המסייע להקטין את הסיכוי להדבק במחלה ולהקל בסימני המחלה במידה ואכן נדבקים בה.
החיסון אפקטיבי במניעת המחלה כשבועיים לאחר מתן החיסון והוא תקף לחצי שנה.
מומלץ מאוד לחסן את הכלב כשבועיים לפחות לפני שהוא מתוכנן להיכנס לפנסיון בכדי לאפשר לחיסון לעבוד באופן האופטימלי. כמו כן, אם כלבכם מבלה הרבה בגינות הכלבים או הולך לפנסיון יום בדרך קבע (כן, יש כלבים שהולכים לפנסיון בבוקר בשביל להוציא אנרגיות וחוזרים מבסוטים בערב) כדאי לחסן אותו בדרך קבע, אחת לחצי שנה.